Terug naar alle blogs
Blog

Het doorbreken van oud gedrag

Terugval na een crisissituatie
In crisissituaties dreig je snel terug te vallen in automatisch gedrag. Om te zorgen dat je niet terugvalt in automatisch gedrag is het belangrijk dat je stress vermijdt. Maar hoe zorg je er nou daadwerkelijk voor dat je dat oude gedrag doorbreekt en jouw veranderingen versterkt? Natuurlijk is het handig om een verandering ook daadwerkelijk te willen, maar dan ben je er nog niet. Wilskracht is namelijk een uitputtelijke bron. Dit keer leer je hoe je oud gedrag kunt doorbreken en veranderen in gewenst gedrag.

Mobiliseer je sociale omgeving
Betrek je dierbaren in jouw veranderingsproces. Als je bijvoorbeeld meer spiermassa wilt opbouwen betekent dat, dat je regelmatig zult moeten trainen en moet letten op je voeding. Vraag aan je vriend/vriendin/moeder/vader/vrienden etc. of ze jou op iedere trainingsdag even vragen hoe laat je gaat trainen, zodat ze je hierin kunnen stimuleren. Maar ook om regelmatig even te vragen hoe het met je voeding gaat, zodat je hiermee keer op keer geconfronteerd wordt. 

Verander je sociale omgeving
Verschillende onderzoeken laten zien dat een verandering in een sociale groep, bijna altijd leidt tot veranderingen in gedrag. Blijven hangen in een verkeerde groep, kan zelfs leiden tot gedrag waarbij je jouw gewenste resultaten saboteert. Sociale goedkeuring, voorbeeldgedrag en andere vormen van sociale invloed kun jij ook juist helpen om de richting op te gaan naar jouw gewenste resultaat.  Zijn er mensen in jouw omgeving die ook een programma volgen? Zit je via social media in bepaalde groepen waar je je vragen en ervaringen kunt delen? Je kunt afspreken eens een keer samen te gaan trainen,
recepten uit te wisselen of misschien zelfs een keer samen te koken met mensen bij jou uit de buurt bijvoorbeeld. Hierdoor creëer je een netwerk van mensen met dezelfde soort doelen om je heen. 

Verander je fysieke omgeving
Zorg dat je fysieke omgeving je nieuwe gedrag afdwingt. Door jezelf op de juiste momenten te herinneren aan jouw gewenste resultaat. Herinner jezelf aan je doelen door middel van geheugensteuntjes in situaties waarin je nieuw gedrag wilt gaan vertonen. Wanneer je ’s avonds last hebt van neigingen tot eten, plak je bijvoorbeeld een post-it op de koelkast waar jouw gewenste gedrag op staat. Haal daarnaast ook niets in huis wat niet bij jouw gewenste gedrag hoort. Saboteer jezelf bijvoorbeeld niet door alsnog producten in huis te halen die jou niet dichter bij je doel gaan brengen, maar zorg ervoor dat je voldoende producten met nuttige voedingstoffen in huis hebt. 

Houd je gedrag bij
Geef iedere dag in jouw app/notities/dagboek/agenda aan wat je die dag hebt gedaan om jouw gewenste resultaat te bereiken. Heb je goed gegeten? Heb je goed gesport? Bedenk daarnaast ook waarom je dat wel of juist niet hebt gedaan. Schrijf ook voor jezelf op hoe je de mindere momenten de volgende dag beter gaat doen.

gerelateerde artikelen

Meester van je eetpatroon

Portiecontrole – het klinkt misschien niet zo sexy als het nieuwste hippe dieet, maar onze…

Lees deze blog

Bijzondere gelegenheden

RestaurantbezoekEen enkele keer een copieuze maaltijd kan geen kwaad. Zolang je daarna de gezonde draad…

Lees deze blog

Emotioneel eetgedrag

Psychische problemen kunnen vaak aanleiding zijn van minder gezond eetgedrag. Voedsel wordt gebruikt om problemen…

Lees deze blog

wil jij Sport-natural vandaag ervaren?

Wil jij sportieve doelen stellen en behalen in een sfeer die voelt als thuiskomen? Start dan met een gratis proefweek. Onze enthousiaste trainers staan voor je klaar.
020 - 240 08 40
info@sport-natural.nl