Terug naar alle blogs
Blog

De magie van matigen

De 80/20 regel
Jij hebt de vrijheid om te kiezen welke methode voor jou het beste werkt om jouw doel te bereiken. Er zullen echter ook momenten zijn dat je het lastig vindt om deze methodes te hanteren. Hoe zorg je er ook in die situaties voor dat je keuzes maakt die jou helpen jouw gewenste resultaat te bereiken?

We zijn geen voorstander van een dieet waarbij het verboden is bepaalde voedingsmiddelen te eten en waarbij jij je aan allerlei regels moet houden om je doel te behalen.
Wij geloven namelijk in het vormen van een nieuwe levensstijl. Een voedingspatroon dat
flexibel en realistisch is op de lange termijn. Een flexibel voedingspatroon is namelijk beter vol te houden dan een streng dieet.

Flexibiliteit in jouw voedingspatroon pas je toe door middel van de 80/20 regel. Dit betekent dat jouw voedingspatroon voor minimaal 80% (of meer) uit verantwoorde producten
bestaat. Op deze manier krijg je voldoende nuttige voedingsstoffen binnen en kies je
producten die gunstig zijn voor het bereiken van jouw doel. De overige 20% (of minder) kun je invullen met producten waarvan jij denkt deze nodig te hebben in je levensstijl.

Hierbij moet je wel zorgen dat je portiecontrole toepast door bijvoorbeeld één schaaltje chips te nemen in plaats van de hele zak. 

Met de 80/20 regel voer je controle uit en kun je zonder schuldgevoel kiezen voor producten die niet direct voor jou worden aanbevolen.
Dit maakt het een levensstijl, die je voor de rest van je leven kunt vasthouden. Het draait namelijk om het totaalplaatje en niet om het bestempelen van producten als goed en fout. Je wordt niet meteen ongezond als je een keer een frietje eet. Eet je dit dagelijks, dan is het een ander verhaal.

Bepaal wat de 80/20 regel precies inhoudt voor jou en hoe jij deze gaat toepassen. Eet je
bijvoorbeeld vijf maaltijden per dag, zorg er dan voor dat vier maaltijden bestaan uit voor jou aanbevolen producten met de aanbevolen hoeveelheden. In de vijfde maaltijd kun je dan producten toevoegen die iets minder verantwoord zijn, mits je portiecontrole hanteert.

De 80/20 regel is een concept om flexibel te zijn in jouw voedingspatroon, maar geen
concept om alle andere principes los te laten. Zorg dat je zelf je verantwoordelijkheid neemt. 

gerelateerde artikelen

Meester van je eetpatroon

Portiecontrole – het klinkt misschien niet zo sexy als het nieuwste hippe dieet, maar onze…

Lees deze blog

Bijzondere gelegenheden

RestaurantbezoekEen enkele keer een copieuze maaltijd kan geen kwaad. Zolang je daarna de gezonde draad…

Lees deze blog

Het doorbreken van oud gedrag

Terugval na een crisissituatieIn crisissituaties dreig je snel terug te vallen in automatisch gedrag. Om…

Lees deze blog

wil jij Sport-natural vandaag ervaren?

Wil jij sportieve doelen stellen en behalen in een sfeer die voelt als thuiskomen? Start dan met een gratis proefweek. Onze enthousiaste trainers staan voor je klaar.
020 - 240 08 40
info@sport-natural.nl